Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2021 20:41 - С РАНИЦА НА ГРЪБ, ХРАНА ЗА ИЗ ПЪТ:ПРИКАЗКИ, СПОМЕНИ, МЕЧТИ
Автор: tournosol Категория: Лични дневници   
Прочетен: 238 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.05.2021 02:35


image            GLOBETROTTER... ??? Globtrotters е известен, американски баскетболен отбор, който играе почти всеки ден. Грешите!
            GLOBETROTTER... ??? Globtrotters Travel е мечтаната туристическа агенция, която осигурява пътуване до всички възможни дестинации! Грешите!
            GLOBETROTTERS...??? "Globe - trotter" е дума дошла от английския, добила популярност чрез френския означаваща: ПЪТЕШЕСТВЕНИК, ИЗСЛЕДОВАТЕЛ, АВАНТЮРИСТ. Тази дума е от преди 50 години и става бързо популярна за времето си. Била е използвана от редица тогава журналисти. Клод Леви - Стос, наричан още "Бащата на структурната Антропология", я е употребил като характеристика на новия тип "Модерен Човек". Той, самият е бил точно такъв "ГРАЖДАНИН НА СВЕТА". Живял е и е работил на три континента. Чел е лекции навсякъде, пред огромна аудитория. И е станал ПОЧЕТЕН ЧЛЕН на всички по - известни Университети. Роден е в Белгия, от родители на френски евреи. Доживял е до 100 години! Оставил е значимо и богато творчество, в областта на няколко науки: Антропологията, Етнологият, Философията. Владеел и преподавал, а е използвал свободно различни езици. И притежяват многобройни: студии, преводи, статии, лекции. Те са на достъпно и широко ниво, предназначено за неспециализирана публика. А една от любимите му тези гласи: "Смятам, че Разумът на "Дивака" има същата структура, като този на "Цивилизования" човек. Те са човешки характиристики, които са едни и същи, и важат навсякъде!" из "Тъжни тропици".   
          За да ви обесня смисълът на GLOBETROTTER трябва да кажа нещо и за Образа на този любител, така назован Пътешественик. Нужно е да спомена и за събитията от МАЙ 68. Тогава, нека се пренеме в този следвоенн период. Изминали са над 33 години. И вече се задава криза в западните общества. Надига се Недоволство срещу липсата на ефективна Демокрация. Вълненията започва от младото поколение. То е родено малко след войната. Студентите от Сорбоната отказват, да се подчинят на остарелите и закостенели традиции и наредби. И издигат лозунги за реална Свобода и Реформа, в областта на Образованието. Мирните протести са посрещани с разгърната полицейска акция. Ето, как оживяват дните от страниците на "КЛЕТНИЦИТЕ". Изваждат се павета и учащите се барикадират. Нарастналите възможности на телевизията, предават СЪБИТИЯТА НА ЖИВО. И така участват широко средствата за масова информация. Те се показват директно, чрез репортажи и картина от мястото на събитието. Кадрите нахлуват в домовете на милиони французи. Синдикатите набързо се възползват от ситуацията, обявяват - обща национална стачка. И работниците почват да подкрепят Младите. А и се включват с други искания: за драстично намаляне на работния ден, за увеличяване на семейните добавки, за достойно заплащане. Латинският квартал е окопиран. А протестиращите са се барикади рало, зад паветата. Полицията, дошла от цяла Франция, трябва да не допуска никакви кръвопролития. Използва само сълзотворен газ. Извзема паветата. Започва се веднага с преасфалтиране на улици, булеварди в центъра. Париж не остава сам в Бунта! Към него се присъединяват хиляди хора от други столици и градове: Прага, Берлин, Лондон, Ню Йорк и Токио... Те последват и поддържат същите искания. Някои лозонги застрашяват Правителството. Ето, от своя страна, то търси съмишленици, съседни държави и всякакви Опозоционери. Правителството ще търси и помощ, а и съдействие. Френските власти ще започнат да си отдъхнат. Голяма част от Ръководителите ще предусетят, че ще започне смяната на системата. Разбира се, че това няма да им се хареса. Те изпитват неприязан към Протестиращите и към техните Лозунги. Набиват им се на очи, докато машината на управляващите започва да ги нарича смело Анархисти и Странници. Въпросът си остава избор от на позиция?! Преценете сами, реших да ви изброя някои от най - разпространените. Оставям на вас да изка ете личната си преценка. ЕТО, това са данните слоганите, които са станали най - популярни:
  - ВСЯКА ВЛАСТ ЗЛОУПОТРЕБЯВА! Tout Pouvoir abuse!
  - БЪДЕТЕ РЕАЛИСТИ,  ИЗИСКВАЙТЕ НЕВЪЗМОЖНОТО! Soyez Realistes, demander l"IMPOSSIBLE!
  - ВЪОБРАЖЕНИЕТО ЗАВЗЕМА ВЛАСТТА! L"Imаgination prend le Pouvoir!
  - СКУКАТА Е КОНТРА - РЕВОЛЮЦИЯ! L"Ennui est contre - Revolution!
  - ЗАБРАНЕНО Е ДА СЕ ЗАБРАНЯВА! Il est interdit d"Interdire!
  - КУПУВАТ ТВОЕТО ЩАСТИЕ? ОТКРАДНИ СИ ГО! On achete ton bonheure? Vole - le!
  - ЩАСТИЕТО Е НОВА ИДЕЯ! Le Bonheure est une idee neuve!
  - ПОЕЗИЯТА Е НА УЛИЦАТА! La poesie est dans la rue!
  - ИЗКУСТВОТО УМРЯ, НЕ МУ ЯЖТЕ ТРУПА! L"Art est mort, ne consommez pas son cadavre!
   И барикадите вече ги няма. По повод на годишнина о9т събитията през МАЙ 68, Франс Антер е поканил в студиото си интелектуалци и. Те трябва да направят анализ на последвалите събития и промените. Силно впечатление прави цветущата оценката на знаменитият френски антрополог, Клод Леви - Строс. Цитирам ви по смисъл: "GLOBE - TROTTER свободомислещият Човек. Той бързо е отвратен от лъжедействителността, в която ние, всички живее. Либералният му Дух го кара да прескачя с лекота границите на конкретното битие. А в желанието си да опознае ДРУГИЯТ СВЯТ, той ще тръгне навсякъде и накъдето му видят очите. Ще може да тества своите представи и да се съизмери с останалите хора. Макар и да може да се изгуби по Пътя на своите: Предубеждения, Предрасъдаци и Навици..."
     Да ви питам: Къде се намирате, в момента? В задръстване, на кръстопът, или на безлюдно място? Какво виждате? Наблизо около вас, има ли хора с раници на гръб? Да, и те са излязли тази сутрин, за своето традиционно и ежедневно, лично Пътешествие из лабиринта на Живота!? Е, така ли е? Ами, вие самите не сте ли също като тях? Ето, че преди около 50 години, този наш волен Турист не е желаел никъде да се задържи. Той не е исксл никакви емоционални и дълготрайни връзки. Просто е бил Недоволен от действителността, която изпълва дните. Бил е Истински Маригинал.  Днес, във всеки град, селище, паланка, се разхождат хора с раници. И въе всички един от нас дреме по един такъв Пътешественик, Авантюрист. Той би желае да е точно ТАМ, където не е СЕГА, в този момент! За всеобщ ужаст, ние трябва да забравим за: Развлечения, Разнообразие, Пътувания. Болестта ни сложи ризата на УСМЕРЕНИЕТО! НАКАЗА НИ ДА СТОИМ НА ЕДНО МЯСТО. Е, ТОВА НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА!? А ТОВА Е ВЕЧЕ ИСТИНСКА СМЪРТ ЗА ПЪТНИКА, за GLOBE - TROTTER!? Знае се, че някой хора не са спрели да се движят оттук - там и обратно. А други,  са готови отново за път. Е, да... Някой се готвят да заминат скоро за някъде си! Да, за Движението и за Спорта. А тук не става и дума за финансовите и възможностите си, всички, ала след имунизация и карта ще пресичаме граници. И ще се целеустремим за бленуваното и мечтано, дългоотказвано - ПЪТУВАНЕ "ИЗВЪН СЕБЕ СИ"!
      Готови ли сте? По следвайте ме! Предлагам ви едно пътуване напълно Безплатно! Да, без никакъв скрит замисъл и уловка. ТОВА ПЪТУВАНЕ Е В МЕЧТИТЕ, СПОМЕНИ, ПРИКАЗКИ... Не си забравяйте атрибутите. Минимализмът е пожелателен, но и за предпочитане: слънчеви очила, яке с качулка от помазана тъкан, лични принадлежности, раница... Нещо да сме забравили? Е, нищо важно! Разбира се, всеки добър и предвидлив Пътешественик трябва да има своето оръжие! Как иначе ще се оправи в непознати места: SURVIVRE!? Модерният Човек не можеш го прати нито под Земята, нито на Небето без негово мощното оръжие - Интернет. Вие, какво си помислих те, все пак, живеем в Цивилизован свят? Или не!? И означава, че никой не можи да издържи без ПЪПНАТА СИ ВРЪВ. ТАЗИ, КОЯТО ГО ДЪРЖИ ПРИВЪРЗАН КЪМ КОРАБА - МАЙКА. Да, точно, защото е по - лесно да го подложите на строга диета, да му вземете цигарите, дори козметиката... Само да не му пипайте МОДЕМА ЗА НЕТА! 
      Е, тогава значи сме Готови! И вече очаквате: С РАНИЦА НА ГРЪБ, ХРАНА ЗА ИЗ ПЪТ: ПРИКАЗКИ, СПОМЕНИ, МЕЧТИ. Ще е нужна малко подкрепа за Туриста за тялото и за душата. Е, до скоро...      





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tournosol
Категория: Лични дневници
Прочетен: 239701
Постинги: 176
Коментари: 66
Гласове: 199
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930