Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2017 00:38 - Предопределена раздяла - 1 част
Автор: tournosol Категория: Лични дневници   
Прочетен: 765 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 21.09.2017 17:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Чамовата колона се просълзи. Изпусна от процепа на изсъхналата дървесина няколко тежки капчици от борова смола. Дълбочината на пукнатината нараства след всяка зима. Разширява се. Удължава се. Увеличава се. И в нея може да влезе любопитно детско пръстче. Предназначението да поддържа навеса с останалите три колони, е основно и непроменяемо! А всики дребнички - червейчета, паячета, щипалчици, мухички и мравчици спокойно минават през тунела. Показват се понякога от другата страна. Дали са същите? Не може да се каже! Наядената дървесна повърхност проронва едва забележимите кехлибарени сълзички, но дискретно, някак си обидена от всесилните набези на Времето!
       Буболечките изчезват, още с първия вятър по невидима команда. Натикани из всички тия дупчици и процепи. Мухите се скриват последни. И те всички напускат любимите си местенца. Допълзяват до широкия, обратен ръб на масата. И на завет изчакат, защитени и спокойни, тук на сушинка. Днес, слънцето се изплъзна. Днес, слънцето отказа да изпълни задълженията си. Днес, слънцето се възмути на нещо. И без никакво настроение, реши да попътува. Посети другите географски ширини. И ето го! Затишието пред буря, което променя всичко. Светкавично бързо. Тревожното притулване на облаците. Смълчаването на птиците. Прибирането на животните. Скриването на хората. Заканителното спокойствие на къщите. Изчезването на вятъра. Оглушаването на тишината. А тази, видимата промяна в своето неопределено очакване, ускорява пулса си. 
    Заваля...Заваля с едри капки...Заваля Тревожно, Тежко и Тъжно...Замириса на Топла пръст и Трупана прах. Земята диша ритмично и бавно. От нагорещената й гръд излиза лека пара. Праната, онази живителната, която заедно с водните пръски и засилващите пориви на бурята, облекчява изкъпания, нов пейзаж. Насити го с Прохлада, със Свежестта след открадната Безумна страст на изтощителната Лятна горещина...
    "Избягваш да говориш! Глупости. Давай, говори! Какво да кажа? Не желаеш да приказваме... Хайде, не се сърди! Давай... За смислен разговор са нужни двама или е монолог!" Капките се изцеждат по парапета... "Сещам се за една разходка до вълнолома. Минавам веднъж, стар рибар с видимо наранени и изкривени пръсти, с безформени и деформиранещони нокти говори тихо на едно момче, около 12 : "Не можеш да живееш без компас! Не става... И да те изхвърли морето като риба на суша, трябва да знаеш къде си? Възможно е да те пощади и да те прибере при себе си. Усещаш ли ласките на вълните, добре си. Жив си! Без ориентир не става! Трябва да знаеш винаги: откъде идваш, накъде си се запътил и докъде искаш да стигнеш! Нужно е да си имаш вътрешен, свой компас! Така, ще откриеш целта си. Така ще живееш подредено в света. Така ще си в мир със себе си." Я, какъв философ без диплома! Не, просто мъдрец!"
    "Познавам хора, които избягват да говорят за тези неща? Държат равновесието някъде, иззад дебели завеси и далече от философски небивалици. Да живееш и да изстриеш от съзнанието си безпокойствието, защото те е страх от простичкото: "Кой съм?" Означява само едно - да живееш на изуст! А доводът, че отдавна сме преминали ученическата възраст, тази на тревожните въпроси, е още едно доказателство за всеобщата ни, доброволна незрялост. Е и, защо да им разваляме психоконфорта на хората? Кой съм аз да питам: " Кой съм? и Кой си? Отговор..."
    "Да замълчим! Виж, да се насладим на тази красотата! Виждаш ли изобщо нещо....този летен дъжд! Да поговорим после..."
                                                        image  Следва продължение!  
       



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Комплименти!
26.08.2017 05:03
Ще чакам продължение :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tournosol
Категория: Лични дневници
Прочетен: 237811
Постинги: 175
Коментари: 66
Гласове: 199
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031