Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2017 17:42 - Красива душа
Автор: tournosol Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7258 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 21.07.2017 14:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Безименният художник се позабавлява и скицира върху светлосиния фон мащабно морско дъно. Преходната му картина се извиси високо - високо в небето, а не в дълбините на морето. И ето, как за миг от леките и пухкави, белоснежни облачета се изписаха картини с точната му четка. Финните очертания организираха голяма ръковина, която се намърда до бузеста и огромна риба. Незнайно откъде при тях дотича гигантско морско конче, а с него се промъкнаха мънички пасажни рибки следвани от две остроноси акули. Цял ред стъкловидни медузи преминаха светкавично бързо и веднага изстриха с пипалата си последните рибки. Две залепени морски звездичики подхванаха с леки движения своя устремен танц...
   Ако сега точно, човек притежава професионален фотоапарат с висока резолюция и широкоъгълен обектив би заснел изумително движеща се картина в развитие, чийто обекти си остава недостижим за нашия несъвършен взор - синьото Небе, купесто перестите Облачета и безгрижният Бриз. 
  В "Метаморфози" Овидий твърди, че от всички живи същества, само Човекът е получил от Боговете правото и привилегията да отправи поглед към небето - 
"Os homini sublime dedit coelumgue videre jussit"
  Кажи ми, кога съвременният човек използва това си право, да вигне глава нагоре?! В забързания делник, олисани в грижи и проблеми, хората се вглеждат навътре в себе си и отправят молитви само тогава, когато болката се загнезди в душата им. Изправени пред стената на Безсилието, те търсят Път за помощ и изход във Вярата! 
  Затрогващо е да срещнеш Красива душа! Такава, която цени дребните детайли на всяко движение на видимото и невидимото. Такава, която цени интонацията  на жестовете вписани вътре в думите. Такава, която борави непринудено и с естествени реакции. Предава неповторим чар във всеки разговор, възприятиятие и действия. Едно от най-силните оръжия  обаче си остава естествената Красота. Онази мъничка Божествена искрица, която всеки носи. Тя озарява човешкото ни същество със завладяващо и неповторимо Сияние. Свикнали сме Красивата душа да принадлежи на невръстно, ангелско Дете, подрастващ и миловиден Младеж, млада и неотразима Жена. В тази наречена  нежна "възраст" - l"age tendre  и която идва само в етапа на разлисването на розовата пъпка. Колкото и невъзможно да звучи, можеш да я срещнеш и по-късно в живота си. Библейското понятие за "по детски чиста душа" , която е лишена от видими грехове и пороци, е трудно се открие днес. И все пак - Има я! Стига да умееш да погледнеш светът през нейните очи. И той започва да ти изглежда поносим. Тя те озарява с нова светлина. Дава ти мотив и смисъл да отстояваш. Вдъхва ти сили и устрем да продължиш. А звездичката на Надеждата заблестява, като мъничка светулка, в нейно присъствие затрептява! Сетивата й ти придават съвсем друг образ на деня. Прилича на непробиваема защитна стена, която се спуска зад теб в невероятната главоблъсканица от емоции, крясъци от шумове, сковани и роботизирани движения... 
  Да срещнеш Красивата душа и без да се влюбиш е невъзможно! Думите в гласът й стават напева на птиците. Разсъжденията и мислите са багрите на цветята. Поведението и движенията са непреходни и блестящи скъпоценни камъни. Самото й присъствие е вече намеса на Ангелите. Срещата е като с велико Събитие, не като с Феномен, с рядкосрещано полезно Изкопаемо! Това е среща на Естественост, Неповторимост и Скромност едновремено! И макар, че няма да остане дълго тя  започва да те лекува с Надежда!
  Богата съм! С всяка промяна в живота ми, аз се докосвам до проявите на не една, а на много Красиви души. Не смея да изготвям списаци, но ще изброя една несъществено малка част като: Всеотдайната ми асистентка Наси, Любимата ми ученичка и приятелка Миленка, Дългогодишната ми дружка Поли, Новооткритата ми скъпа съученичка Светли, Разтревожената анализаторка Ели, артистичната философка Силви, добрата и сърдечна Рени, Вярващата и вярна Руми, съвършената и силна Петя, трогателната и чувствителна Марина, отзивчивата и добра Галя... И още сръчните професионалисти, момчетата от центъра за протезиране, верният и състрадателен Жорж, неподражаемият особняк Краси...Имам си милата и грижовна сестра Полин и неповторимата и мъдра дъщеря Мая! Съвсем не колекционирам Красиви души! Те идват при мен. Магнит за тях си остава Добротота, а нея точно ценя и търся! Едва ли, ще са винаги до мен. Но в живота не може да има вакуум! И това, което дава хемоглобинът на живото тяло, с това те ми захранват душата  - силна доза Любов. Тяхната безценна и искрена Любов, която ме държи в равновесиеи лекува! Благодаря им!
    Има ли до теб, поне една Красива душа? Не гладувай дълго, защото духовният недоимак причинява силни душевни страдания. Можеш да я притежяваш. Знам една приказна тайна - Вдигни взор към небето! Пожелай си, да те посети Красива душа! Вярвай! Някъде там е, знам го! Влюби се! Излъчвай доброта и...Очаквай! И скоро ще дойде да те срещне! Успех...image  Погледни за малко нагоре!




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. yootova - великолепно е
15.07.2017 08:16
великолепно е
цитирай
2. анонимен - И аз така мисля, Валюша. Чу
15.07.2017 08:22
И аз така мисля, Валюша.

Чу
цитирай
3. анонимен - Горкото чучело, освен ненормал...
15.07.2017 09:17
Горкото чучело,освен ненормалната му духачка Йотова друг не стъпва там и в пристъп на лудост си се коментира пак сам, с 4oskies и selena1.
цитирай
4. to4ilka - Оля,
21.07.2017 07:35
Прочетох го...добре си го казала,смислено и красиво!Неразбираеми са за мен предишните коментари,нека си останат такива и за теб!
цитирай
5. lexparsy - Много широк спектър...
14.09.2017 01:38
на визия и чувства...
Комплименти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tournosol
Категория: Лични дневници
Прочетен: 237176
Постинги: 175
Коментари: 66
Гласове: 199
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031